Yüksek Gerilim Hatları

Yüksek Gerilim Hatları Hakkında

Yüksek gerilim hatları nın yaydığı elektro manyetikler çevreyi olumsuz şekilde etkilemesinden kaynaklı insanların büyük tepkilerini çeke hale gelmiştir. Elektriğin bulunmasıyla birlikte birçok ihtiyacımızı daha kolay bir şekilde karşılamaya başlamış durumdayız. Aydınlanma, ısınma gibi zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılamak için eskiden daha zor yöntemler kullanılırken elektriğin bulunması ile bu zorunlu ihtiyaçların karşılanması daha kolay bir şekilde sağlanmaya başlandı. Elektriğin yerleşim bölgelerine daha hızlı bir şekilde aktarımı için yüksek gerilim hatlarının dağıtım özelliğine başvuruldu. Yerleşim bölgelerinden uzakta olacak şekilde konumlandırılan yüksek gerilim hatlarının enerji dağıtımı ise trafolar yardımıyla yapılmaya başlandır.

Yüksek Gerilim Hatları

Yüksek gerilim hatlarıda çevreye yaydığı elektro manyetiklerden dolayı yerleşim bölgelerinden uzak yerlere konumlandırılmış durumdadır. Çevreye yaydığı elektro manyetikler insan sağlığını ne yazık ki olumsuz yönde etki etmektedir. Bu olumsuz etkilerden dolayı yüksek gerilim hatlarına koruyucu kıyafet giymeden yaklaşmak pek doğru bir hareket olmaz.
Yüksek gerilim hatlarında çalışan kişilerin koruyucu iş kıyafetleri hem zorunludur hem de kendi güvenlikleri için çok önemlidir. Elektrikçi ayakkabıları, elektrik arkından koruyucu elbiseler, elektrikçi çizmeleri, elektrikçi eldivenleri bu iş kıyafetlerinden bazılarıdır. Yüksek gerilim hatlarında çalışan herkesin giymesi zorunlu ürünler olduğu kadar aslında kullanması zorunlu olan ürünlerde mevcuttur. Yüksek gerilim hattında kullanılan ürünlerden bazıları ise; elektrik direkleri, iletkenler, izolatörler, kesici ve ayırıcılar, kompanzasyon sistemleri.

Yüksek Gerilim Hatları Bileşenleri

Elektrik direkleri:

İletken teller ile enerji nakil işlemini yapmakta kullanılır.

İletkenler:

Elektrik dağıtım hatlarında kullanılmakta olan tellerdir.

İzolatörler:

Şalt sağlarında ve dağıtım merkezlerinde bulunan baraları, bağlandıkları yerden yalıtmak ve taşımak için, birbirinden ve topraktan yalıtmak için kullanılmaktadır.

Kesici ve Ayırıcılar:

Elektrik hatlarında aşırı yükleme varken enerjiyi kesmekte kullanılır. Ayırıcılar ise gücü kesilen sistemi ayırarak izole edilmesini sağlamak için kullanılır.

Kompanzasyon sistemleri:

Enerji iletim hatlarının ve şebekenin aşırı olarak yüklenmesine sebep olan ve kayıpları artıran reaktif gücü olabildiğince düşük seviyede tutmak için kullanlır.
Yüksek gerilim hatları yuva yapmak isteyen ya da tellere konan kuşları olumsuz etkilemektedir. Akıma kapılma riski bulunan kuşlarında güvenliği düşünülerek yüksek gerilim hatlarına kuşkonmazlar da koyulmaktadır. Bu sayede elektrik akımına kapılma ihtimalleri daha az seviyelere çekilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yüksek Gerilim Tel Çekme